Dijital pazarlama stratejilerinin yoğun olduğu bu dönemde, birçok marka her yönetimde olduğu gibi sosyal medya yönetiminde de birçok kriz ile karşılaşabilir. Örneğin yanlış anlatımlı bir paylaşım, olumsuz bir yorum ya da paylaşım yapılan hesapların karıştırılması gibi durumlar krize yol açabilir. Önemli olan bu krizlerin doğru bir şekilde çözüme kavuşmasını sağlayabilmek ve takibini yapabilmektir.
Peki Bu Krizi En Doğru Şekilde Nasıl Yönetebilirsiniz?
Birçok firma sosyal medya yönetiminde oluşabilecek sorunlara hazırlıksız yakalanıyor ve bu sorunları kendi metotları ile çözmeye çalışıyor fakat aranan çözüm yolları kimi firma için kötü sonuçlar doğurabiliyor. İşte tam bu noktada aşağıdaki kriterleri, karşılaşabileceğiniz krizleri en doğru şekilde yönetmeniz için sıraladık.
1- Sosyal Medya Kriz Planları Oluşturun
Krizi çözmek adına yapılacak ilk ve en önemli adım, sosyal medya kriz planı oluşturmaktır. Plan oluşturmadan önce, muhtemel olan krizleri ve kriz esnasında izlenmesi gereken yolu belirlemek, oluşacak tüm sorunlara hazırlıksız yakalanmamanız için yararlı olacaktır.
2- Krizi Tanımlayın
Krizi tanımlarken, krizi kimin çıkardığını ve sebebini doğru tespit etmeniz gerekir aksi takdirde yanlış yapılan bir müdahale krizi başka boyutlara taşıyabilir.
3- Anında Yanıt Verin ve Gelişimi Takip Edin
Krize sebep olan yorumların, hesabınızda uzun süre durması firmanızı zora sokabilir. O yüzden gelen yorumlara hızlı bir şekilde cevap vermeniz oluşabilecek krizi engellemenizi, marka itibarınızın korunmasını sağlayacaktır.
4- Yorumları Silmeyin!
Yorum kaynaklı krizlerde, içerik değerlendirmesi yapılmadan yorumun silinmesi takipçilerin susturulması olarak algılanabilir ve krizin büyümesine, kontrolden çıkmasına sebep olabilir.
5- Samimi Olun
Firmanızın samimi bir izlenim bırakması için mesajlara ya da yorumlara hazır kalıp cevaplar yerine içten, sıcak ve orijinal yanıtlar vermeniz markanızın özgünlüğünü korumanızı, kötü eleştirilere maruz kalmamasını sağlayacaktır.
6- Durum Değerlendirmesi Yapın
Krizi atlattık, her şey bitti diye düşünmeyin. Sosyal medyada aynı nedenden başka zamanlarda krizlerin çıkma ihtimali oldukça fazladır. Bu sebeple aştığınız krizden ders çıkarmalı ve ona göre kriz planınızı oluşturmalısınız. Bu sayede krizleri en aza indirebilir ve tekrar olmamasını sağlayabilirsiniz.
Sosyal medya anlık geliştiği için her şey sizin hızlı ve doğru bir şekilde hareket etmenize bağlıdır. Saniyeler içinde krizi büyütebilir veya ortadan kaldırabilirsiniz. Marka itibarınızı sağlayabilmek ve sosyal medyanızı sorunsuz yönetebilmek için kriz yönetim yollarını kullanarak riski en aza indirebilirsiniz.